Višňovský si zahrá play off, Islanders postúpil

24.04.2013 Celý región

New York (TASR) - V desiatich zápasoch zámorskej NHL v noci na stredu nebodoval ani jeden slovenský hokejista. Postup do play off si zabezpečili New York Islanders, St. Louis Blues a San Jose Sharks.
Višňovský postupuje
"Ostrovania" v obrane s Ľubomírom Višňovským prehrali na ľade Caroliny 3:4 po nájazdovom rozstrele, no bod im stačil na to, aby si definitívne zaistili účasť v bojoch o Stanleyho pohár. Islanders si zahrajú v play off prvýkrát od sezóny 2006/2007, zo súčasného kádra si postupový ročník pamätá len český obranca Radek Martínek. "Nikdy som sa necítil lepšie po prehre," vyslovil sa pre zámorské médiá center hostí Frans Nielsen. "Aj po predošlých neúspechoch zostal generálny manažér Garth Snow trpezlivý, veril jadru mužstva a v lete mozaiku vhodne doplnil o chýbajúce kúsky ako sú Višňovský a ďalší hráči. Takže sa nám to podarilo a užívame si to." Hráči z Long Islandu si stále môžu vylepšiť pozíciu pred play off, od piateho Toronta ich delí len bod. Víšňovský bol s minutážou 24:26 druhým najvyťaženejším korčuliarom newyorského tímu, na konto si pripísal dva strelecké pokusy a mínusku.
Halák nenastúpil
Hráči St. Louis si miestenku do play off definitívne zaistili výhrou nad Coloradom (3:1). "Je vždy lepšie, keď si sami kontrolujete osud a nespoliehate sa na iných," povedal domáci krídelník Chris Stewart, ktorý v stretnutí dosiahol svoj jubilejný 100. gól a 100. asistenciu v NHL. "Hrali sme skvelý zápas. Mohli sme im pokojne nasúkať aj desať gólov," pochvaľoval si tréner Blues Ken Hitchcock, ktorému pre problémy so slabinami stále chýba slovenský brankár Jaroslav Halák. Medzi žrďami tak dostáva teraz príležitosť Kanaďan Brian Elliott, ktorý si proti Avalanche pripísal 17 úspešných zákrokov.
Žraloci zdolali Dallas a sú v play off
"Žraloci" zo San Jose v 55. minúte v priebehu 30 sekúnd otočili duel s Dallasom a víťazstvo 3:2 ich posunulo do vyraďovacej časti. Naopak, šance Stars na účasť v play off prudko klesli. V tabuľke Západnej konferencie im patrí momentálne 10. priečka s dvojbodovým odstupom na ôsmy Detroit a trojbodovým na siedmy Columbus, najlepšiu pozíciu majú z trojice tímov Red Wings, ktorí majú oproti konkurentom zápas k dobru. Postup nemá na západe ešte istý ani Minnesota, tej však po víťazstve 2:1 nad obhajcom trofeje z Los Angeles a prerušení série piatich prehier chýba k účasti v play off len máličko.
Chárove dve mínusky
Boston, ktorý bojuje s Montrealom na diaľku o prvenstvo v Severovýchodnej divízii, prehral na ľade Philadelphie 2:5. Zápas sa veľmi nevydaril kapitánovi Bruins Zdenovi Chárovi, ktorý zaznamenal dve mínusky. Slovenský obranca mal prsty v treťom góle "letcov", keď po nahodení Olivera Lauridsena netrafil dobre puk, poslal ho do vlastného bránkoviska, kde si ho gólman Anton Chudobin hokejkou nešťastne zrazil do vlastnej siete. "Nebol to vysnívaný gól, iba obyčajné nahodenie a šťastný odraz, ale beriem ho," povedal o svojom premiérovom zásahu v NHL dánsky nováčik. "Len som sa snažil odpáliť puk poza bránku, no ten sa zabrzdil pri zadnom mantineli a čudne sa odrazil," opisoval smolný moment Chára, ktorý počas 25 odohratých minút vyslal na bránku súpera tri strely.
Newyorskí jazdci nad priepasťou
Svojím fanúšikom brnkajú na nervy hráči NY Rangers, ktorí po prehre 2:3 s Floridou stále nemajú isté miesto v play off. "Jazdci" momentálne okupujú na východe poslednú ôsmu postupovú priečku, pričom na deviaty Winnipeg majú bod a zápas k dobru. V zostave Panthers sa po vynechaní jedného duelu opäť objavil slovenský útočník Tomáš Kopecký, ktorý odohral 17:46 min a zaknihoval si plusový bod. Rovnako si počínal aj obranca Andrej Sekera, ktorého Buffalo triumfovalo v Pittsburghu 4:2. Slovenský reprezentant, ktorý už reprezentačnému trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi prisľúbil účasť na MS, strávil na ľade vyše 26 minút.
Washington víťaz Juhovýchodnej divízie
Washington zvládol kľúčový duel s Winnipegom a vďaka triumfu 5:3 sa stal víťazom Juhovýchodnej divízie. Capitals tak predviedli dokonalé zmŕtvychvstanie, veď sezónu začali s dvomi víťazstvami v úvodných 13 vystúpeniach a ešte 21. marca sa v tabuľke Východnej konferencie nachádzali na predposlednom 14. mieste. "Aj za nepriaznivej situácie sme stále bojovali, snažili sa dodržiavať herný systém a držať sa ako mužstvo pokope. To bola najdôležitejšia vec. Teraz vidno výsledky," vyznal sa kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin, ktorý prispel k víťazstvu nad Jets gólom a asistenciou. S 31 presnými zásahmi tak ruský "rýchlik" vedie tabuľku kanonierov celej súťaže. Hráči z hlavného mesta USA získali za uplynulých šesť rokov piaty divízny titul. Naopak, deviaty Winnipeg má po prehre už len malú šancu na účasť v play off, jeho osud už majú v rukách ôsmi NY Rangers.
 

Vyberte región